Napokon je zasjalo proljeće svojim pravim sjajem! Dugo iščekivano sunce ustoličilo se na proljetnom nebu i prkosi još uvijek prisutnim, no ipak rjeđim oblacima. I grije. Dobro grije, moram reći. I opet me ljuti jer nema onog blagog prijelaza iz zime u proljeće, nego se već nekoliko godina zaredom ponavlja scena skidanja kaputa i skafandera i uskakanja u kratke rukave i gotovo ljetnu odjeću. A što da radim sa svim onim lijepim komadima robe namjenjenim baš za to nepostojeće prijelazno razdoblje? Do prije neki dan mi je u tome bilo prehladno, a sad se doslovce kuham u tome...
Eh, kad već spominjem kuhanje...Vrijeme je da malo predahnemo od zimskih jelovnika i prebacimo se na nešto lakše, s više salata i proljetnog povrća. Moj je običaj da na početku svakog godišnjeg doba pokušam stvoriti sliku o tome što ćemo i kako jesti. Pa tako je bilo i ovih dana. Naravno, ne zaboravljam da mi Uskrs tu donosi veliku pomutnju jer blagdanski stol ipak traži i blagdansku raskoš, što nikako ne ulazi u sliku laganije prehrane. Zato sam stvaranje svojih ovoproljetnih jelovnika bazirala na tjednu iza uskršnjih blagdana. A znate li zašto to radim? Zato jer ne želim svakodnevno pola dana izgubiti na razbijanje glave o tome što kuhati i onda još par sati u nekom supermarketu da bih to jedva smišljeno kupila. Na ovaj način isplaniram čak i mjesečno što će mi sve trebati pa mogu planski obaviti i kupovinu na veliko umjesto da se svakoga dana gubim po dućanima - to ušteđeno vrijeme ću itekako rado utrošiti na ljepše i zanimljivije aktivnosti.Evo što će se naći ovoga proljeća na mome stolu:
1
PON:   Govedina na salatu s jajima + dinstane mahune
UTO:   Rižoto s gljivama + cikla
SRI:   Mineštra od ječma, mrkve i krumpira + kobasice
ČET:   Pašta sa salsom + zelena salata
PET:   Pohani oslić + blitva
SUB:   Pita od poriluka
NED:   Juha + pečena piletina + pečeni krumpir + miješana salata s jogurtom
2
PON:   Paella od ostataka piletine + kiseli krastavci
UTO:   Fažol na padelu
SRI:   Mineštra od karfiola
ČET:   Salata od krumpira i šunke/hrenovki/vratine
PET:   Pašta s tunom + zelena salata
SUB:   Kukuruzne tortille s povrćem
NED:   Juha + ćevapi/pljeskavice + tzatiki ili grčka salata
3
PON:   Meso od juhe u svijetlom umaku + grašak na maslacu
UTO:   Palenta sa salsom + zelena salata
SRI:   Mineštra tutti frutti + vratina
čET:   Ćoravi/krumpir gulaš + kiseli krastavci/paprike
PET:   Rižoto s kozicama/plodovima mora + crveni radič
SUB:   Pita/lazanje od špinata i sira
NED:   Juha + pohana puretina + salata od mrkve i celera
4
PON:   Pašta u bijelom umaku s puretinom i šparogama + zelena salata
UTO:   Sataraš + zelena salata
SRI:   Mineštra od mahuna + kobasice
ČET:   Rižoto s gljivama + miješana salata
PET:   Pohana riba + krumpir salata
SUB:   Soparnik
NED:   Juha + goveđi gulaš + njoki/knedličke
5
PON:   Govedina u umaku od senfa i kapara + karfiol
UTO:   Đuveč
SRI:   Mineštra zobica + vratina/rebra
ČET:   Pašta sa salsom
PET:   Frigane srdele + pomfri + miješana salata
SUB:   Pizza
NED:   Juha + musaka + salata s jogurtom
6
PON:   Kupus salata s vrhnjem + pečene kobasice
UTO:   Salata od pašte, pomidora i mozzarelle
SRI:   Mineštra tutti frutti + hrenovke
ČET:   Zapečeni krumpir s bešamelom i šparogama + cikla/miješana salata
PET:   Rižoto s dagnjama/plodovi mora + zelena salata
SUB:   Fanjki
NED:   Riba s roštilja + krumpir/blitva na dalmatinski + miješana salata
7
PON:   Letscho + palenta + kiseli krastavci
UTO:   Rižoto s gljivama + zelena salata
SRI:   Mineštra od ječma, mrkve i krumpira + kobasice
ČET:   Pašta ortolana + zelena salata
PET:   Krumpir salata s kozicama
SUB:   Tortille s povrćem
NED:   Juha + goveđi gulaš + njoki/knedličke
8
PON:   Meso od juhe + salata od mkrve i celera
UTO:   Pašta i fažol
SRI:   Karfiol na salatu + ćevapi/polpete
ČET:   Đuveč + zelena salata
PET:   Frigane srdele + pomfri + miješana salata
SUB:   Pita od poriluka/luka i sira
NED:   Juha + puretina i povrće s roštilja + aurora
9
PON:   Palenta sa salsom + zelena salata
UTO:   Mineštra od mahuna + hrenovke
SRI:   Pašta bolognese + cikla
ČET:   Omlet od špinata + pomidori
PET:   Grill lignje + blitva na dalmatinski
SUB:   Zapečeni rezanci sa sirom
NED:   Juha + grašak s pilećim gulašom + riža + lisnata salata
10
PON:   Grčka salata s prženom pancetom/kobasicama
UTO:   Sataraš + zelena salata
SRI:   Mineštra tutti frutti + vratina
ČET:   Pašta ortolana + zelena salata
PET:   Salata od fažola i tune
SUB:   Pizza
NED:   Juha + junetina na lovački + knedličke + lisnata salata
Tako će uglavnom izgledati narednih 10 tjedana u mojoj kuhinji. Možda će nekome biti premalo mesa, previše povrća...ili možda obratno. Sve se to može jako lako nadopuniti. Možda će se nekome učiniti da nema mjesta za novitete. Uvijek ima mjesta za to! Uostalom, ja volim improvizirati. Ovi jelovnici su zapravo samo okviri u kojima će se odražavati moje raspoloženje i varijacije na zadanu temu toga dana. Nastojala sam da jela budu raznolika, ne dosadna, a što je najvažnije - brzo gotova. Mnogo je jela koje inače kuham, a koja nisu uspjela "uletiti" u ovih 10 tjedana, pa će pričekati neke druge jelovnike kada ću ih iznova "otkriti". No, baš ako ih poželimo, i njih ću nekako uklopiti.
Nadam se da će ovim mojim podužim postom netko uspjeti skratiti svoje muke oko jelovnika.
Dobar tek vam želim!
Nadam se da će ovim mojim podužim postom netko uspjeti skratiti svoje muke oko jelovnika.
Dobar tek vam želim!
©2008-2009 Sandrine
Prethodna priča | Naše priče | Nova priča |
0 komentara:
Objavi komentar