Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Ljetno kuhanje iliti kako uštediti vrijeme i novac



Ljeto je u zraku. Ljeto je oko nas. Ljeto je u nama.

To najčešće znači da želimo vrijeme provoditi negdje u hladovini, na moru, rijeci, jezeru... Uglavnom, negdje na otvorenome. Isto tako, to znači i da nam po ovakvim vrućinama nije baš najmilije stajati pored štednjaka baš kad je vani najljepše za bućkanje u vodi, pa makar i onoj iz crijeva za polijevanje vrta. A tek dodatno zagrijavanje ionako pretoplog stana, osim ako ne volite da vam klima radi non-stop i guta struju, koja je samo maaalčice poskupjela baš ovoga ljeta.

No, jesti se svejedno mora. I kuhati se ipak mora iako je vruće i divno vani, baš za izletjeti van. I tako vas mami to ljeto, a vi se, k'o za vraga, baš sada morate kuhati u toj vrućini kuhajući! Uh, grozote. ;)

Kako se spasiti od svakodnevog kuhanja ljeti, a da opet jedemo fina jela koje nam ono nudi?
Imate li ledenicu ili kombinirani hladnjak s 2-3 ladice ili police zamrzivača? Ako imate, problem je riješen. Trebaju vam još plastične posudice. Ne zamarajte se i ne trošite novac na neka zvučna imena plastičnoga posuđa. Dobro će vam doći bilo kakva plastika s poklopcem. Evo, može baš i ona od sladoleda kojeg ste sinoć dokrajčili. Ili od svježeg sira. Ma bilo koja! A ako baš nemate nijednu, poslužit će i plastična vrećica, recimo ona za zamrzavanje povrća ili mesa. Treba vam još i neka veeelika posuda, najveća koju imate. Sjećate li se onih velikih zdjela u kojima su naše mame i bake pekle i kuhale pekmez, ajvar, kisele paprike i ostalu zimnicu? Najvjerojatnije ta zdjela stoji negdje zaboravljena i prašnjava u nekom podrumu, ostavi, tavanu. E sad je pravo vrijeme da je probudite iz dugog sna.



Potrebno je još naći dan kad baš niste jako raspoloženi za izvankućne aktivnosti. Možda neki kišni dan zbog kojeg doma umirete od dosade ili "onaj dan u mjesecu" kad ionako niste pretjerano raspoloženi za neki širi oblik komunikacije. ;) Takve dane treba iskoristiti u prave svrhe kako biste ostale dane mogli nesmetano uživati u ljetu.

Pa krenimo!
Što sve možete skuhati u velikim količinama? Prvo što mi pada na pamet u ljetnim danima su paprike - punjene paprike. Kad ih već kuhate, zajedno s njima u toj istoj zdjeli skuhajte i ćuftice pa će i one poprimiti čaroban okus paprika. Neka bude što više umaka jer i njega možete posebno spremiti i upotrijebiti uz neku tjesteninu. Tako ste jednim potezom "sredili" barem 5-6 ručkova. Možete napraviti veću količinu omiljenog gulaša. I salse od rajčica - baš im je sezona. Sataraš. Domaću juhu. Čak i kuhanu rižu možete zamrznuti.



Napravite omiljene okruglice s voćem kojeg uskoro neće biti (ili hoće, ali po višestruko većim cijenama), njoke, štrukle, pa čak i slastice poput štrudle, razne biskvite koje ćete samo ukrasiti prije posluživanja. Razvucite tako ljetne okuse i u zimske dane, a i zimu možete na isti način razvući u ljeto.



Kad ste sve skuhali i pustili da se barem do pola ohladi, (i ako u međuvremenu već niste potamanili veći dio, što se zna dogoditi), razdijelite hranu u pripremljene posude na nekoliko obroka, u količinama doista potrebnim za jedan obrok. Ne zaboravite, uz to vam još treba neki brzinski prilog što je dodatna količina hrane. Ne bojte se da neće biti dovoljno. Razdijeljene porcije dobro zatvorite i pospremite u zamrzivač. Jela od tijesta zamrzavajte na nekoj ravnoj podlozi raspoređene tako da se ne dotiču. Tek kad se zamrznu, pakirajte u vrećice po obrocima. Preostaje vam samo određenog dana kad poželite pojesti nešto već prije pripremljeno, izvaditi iz zamrzivača, zagrijati i kao što sam već napomenula, pripremiti nekakav prilog uz to - kuhani krumpir, tjesteninu, rižu ili neko drugo povrće za čiju pripremu nije potrebno više od pola sata. I sjesti za stol i uživati u finom ručku za koji biste inače potrošili sigurno više od jedan sat.

Koristi su od ovakvih "kuharskih dana" višestruke. U gotovo istom vremenskom roku pripremili ste nekoliko obroka odjednom i time uštedjeli sve ono vrijeme i energiju koja bi vam bila potrebna za pripremanje svakog pojedinačnog obroka. Zamislite samo koliko dana zapravo više ne morate provesti kuhajući! Spasili ste se i od razbijanja glave razmišljajući što danas skuhati. A i račun za plin ili struju, ovisno što vam je energent za kuhanje, biti će manji nego inače. Dobili ste slobodno vrijeme koje možete utrošiti na nešto što volite, za više druženja sa svojom obitelji, za šetnju, odlazak na plažu, u šumu, za uživanje.

A za sve one koje muči koja kilica viška, ovo je zapravo dobra stvar jer su količine hrane točno određene prema raspoloženju šefa kuhinje tog kuharskog dana - pa kad nema više, onda nema i gotovo! Nema onog: "Joj, ma još malo ću..." da bi na kraju to malo postalo zapravo još jedan cio obrok (ovo je iz vlastitog iskustva). :)

Neka vam ljeto protekne u dobrom raspoloženju, zabavi, sa što manje kuhanja, a opet, uz puno dobrih ljetnih delicija!




©2008 Sandrine








Prethodna pričaNaše pričeNova priča

2 komentara:

nlo kaže...

Iskreno, nisam nikad kuvala velike kolicine hrane pa zamrzavala.
Imam dvi ladice i to taman napunim mesom (ribom ne jer je jedemo samo frišku) tako da baš i nema mista nego eventualno za jedan ručak. Uglavnom sviđa mi se post i cim nabavim veću škrinju:) bacam se na posao! :)))

Unknown kaže...

eh, i ja muku mučim s dvije ladice, al potrpam ipak barem 6-7 obroka u njih, pa još 2-3 u frižider ono što mislimo u naredna 2-3 dana pojest i dobro je dok ne kupim onu ladičarnu po mom guštu, sa 6 ladica...ajme al ima onda da nakuham svega i svačega!

 

Sandrine's 3 columns templates