Nadzorna ploča | Novi post | Postavke | Uredi izgled | Uredi HTML | Uredi komentare | Odjava | Scribd

Dan palačinki

Volite li palačinke? Koje šašavo pitanje… Postoji li uopće netko tko ih ne voli? Znam da će vam po ovakvoj vrućini zadnje biti na pameti višesatno pečenje čitavog brda palačinki, ali ipak, onako za gušt i na opću radost klinaca, ponekad se možemo sasvim fino zabaviti organizirajući dan palačinki.
Eto, tako samo i mi nedavno imali jedan takav dan. Kišilo je toga proljetnog dana i zaista nije bilo nikakve nade da bismo se mogli zabaviti izvan kuće.Nije mi se ustajalo iz kreveta jer me već sama pomisao na dosadno tmuran, ma baš ljigav dan, navodila na ideju da ga jednostavno prespavam. No, nije to baš tako lako ostvarivo kad imate male gnjavatore u kući kojima svaki čas baš nešto jako treba. "Ma, djeca su, i njima je dosadno“- pomislila sam i u tome trenu mi je sinula ideja. Svakodnevno se trudim kuhati raznoliku hranu da bi moji ukućani pojeli sve što je potrebno za zdrav razvoj, no i to ponekad dosadi. Stoga sam odlučila toga dana proglasiti – dan palačinki!


Lica mojih dečki ozarila su se već ranim jutrom kad sam svečano najavila da "danas klopamo samo palačinke“. Smutila sam najveću zdjelu punu osnovne smjese za palačinke koja je u svakom trenutku bila spremna za neki novi dodatak. Za zagrijavanje, za doručak, smazalo se nekoliko klasičnih palačinki namazanih marmeladom, čokoladom, medom ili samo malo posute šećerom, uz šalicu mlijeka. Nastavak je slijedio za ručak kad se na stolu našla krem juhica s fritatama, koje su zapravo ništa drugo nego zarolane i na kolutiće narezane slane palačinke. Nakon juhice, slijedila je špinat torta od palačinki i pohane palačinke punjene pršutom, sirom i gljivama.



Kad smo konačno malo odahnuli od slasnoga ručka s tri verzije palačinki, trebalo je smisliti i neki desert. Nisam se tu puno premišljala. Moja cool prijateljica Roler, „kraljica palačinki“, nedavno mi je dala ideju napravivši Schwartzwald palačinke. Naravno, u samo par minutica na tanjuru su se crnile čokoladne palačinke punjene kremom od višanja i šlagom. Nestale su brzinom munje, onako slatko-kiselkase, u našem „mmmmm“ uzdahu, dok smo mljackali zadnje zalogaje…


Tek što smo se oporavili od te divote, shvatila sam da smjesa još nije potrošena, a u hladnjaku ima sira i vrhnja baš koliko treba da napravim zapečene palačinke sa sirom….
Zadnjih nekoliko palačinkica milo nas je gledalo s tanjura dok smo u već kasnim večernjim satima očajnički tražili rupicu u našim želucima kamo bi možda mogli ugurati još poneki slatki zalogajčić…



Zapravo mi je dan koji je imao sve predispozicije da bude samo još jedan dosadan kišni dan – bio prekratak za sve one palačinkaste specijalitete koji su se rađali u mojoj glavi. Ovo je bio samo početak. I zapravo, koliko god ne volim kišne dane, negdje u dubini duše priželjkujem jedan takav, samo zato da bih imala razloga, na radost mojih proždrljivaca, ponovo proglasiti – dan palačinki.

recepti:
Špinat torta od palačinki
Schwartzwald palačinke na moj način

©2008 Sandrine









Prethodna pričaNaše pričeNova priča

10 komentara:

Anonimno kaže...

Well, all I can say is. Im hungry.

Unknown kaže...

Mmmm, me to, but you'll have to wait (and me and my kids also)for some other rainy day to repeat a pancake day! It's too hot when it's so hot and sunny like these days here to fry pancakes all day!

Unknown kaže...

Thanx, Berto xxx, I'm glad you like it!

mama kaže...

A joj, kako ti se dalo cijeli dan peć??? Ako to moja mala vidi sutra, a vidit će jer čeka nastavak priče, GOTOVA SAM!!!
Pozdrav! I nemoj mi više ovakve stvari činit, molim te!

nlo kaže...

za pravo reči jako mi se sviđa ovaj palačinken dej;)

Unknown kaže...

mama, nisam baš cijeli dan pekla! smutila sam smjesu odmah ujutro i držala ju u frižideru, pa samo dodavala kako mi je što padalo na pamet i pekla koliko mi je trebalo.

nLo, i meni se svidio :)) minimalno prljavog suđa (mrzim prati), a maksimalno dobre klope i slasnog užitka i to sve s obiljem dobrog raspoloženja :)

Brusy kaže...

Mljac, mljac - slatkog li dana - hoćeš me usvojiti ? :))

Unknown kaže...

:))) Brusy, može! Mislim da će biti sasvim dovoljno palačinki za još jednog člana - ovako smo se prejedali! :)))

Anonimno kaže...

palačinke....... mljac.... pogotovo kada ih netko drugi peče :-)
Ma šalim se, volim ih i ja peći (u tri tave, pa bude brzo gotovo! ali i brzo nestanu...)
svojevremeno je nedjelja ujutro bila rezervirana za palačinke, sad se ta tradicija izgubila... ali vratit ću ju opet čim malo zahladi...
Super ideje, ali ću ih ipak razvući u nekoliko dana!Ali ako napravim ovakav dan kao ti, mislim da bi mi, ma koliko ih svi u kući voljeli, počele palačinke izlaziti na uši.

Unknown kaže...

Ma vidi ti u koju dobu ona na palačinke misli!!! Ma spaaavat, ženo, spavat ajde, pusti sad palačinke! :)))

 

Sandrine's 3 columns templates